Blogopmaak

Geef je paard keuzevrijheid in jullie training!

17 augustus 2023

Geef je paard de kans om zichzelf te zijn in jullie training! Dat klinkt leuk toch, maar hoe werkt dit bij paarden?


Wat versta jij onder keuzevrijheid voor je paard? Wanneer is er sprake van keuzevrijheid? Hoe leer je je paard op een natuurlijke en aantrekkelijke manier de juiste keuze te maken? Het vraagt verandering in mindset, het herhalen van de (basis)oefeningen en het consequent toepassen ervan. Mijn trainingen zijn gebaseerd op Natural Horsemanship/ Liberty. Wat ik zo prettig vind is dat ik een eerlijk antwoord kan verwachten van mijn paard dat niet geforceerd is vanwege controle willen hebben, begrenzen, trekken en duwen, maar vanuit de vrijheid om zichzelf te laten zien en een betere keuze te maken die ons beide beter bevalt! Bij extreme uiting van gevoelens (fight, flight, freeze/ faint) is 't niet het probleem dat we oplossen, maar de oorzaak van het probleem. We onderdrukken de gevoelens van ons paard niet. In plaats daarvan helpen we het paard door te communiceren op de manier waardoor het paard zich meer begrepen zal voelen door ons.


Let your horse feel free

Keuzevrijheid geven aan je paard houdt in dat je het paard de mogelijkheid biedt om beslissingen te nemen en controle uit te oefenen over bepaalde aspecten van zijn omgeving en interacties. Dit kan variëren van het toestaan van vrije beweging in een paddock tot het laten kiezen van bepaalde voederplekken of oefeningen tijdens een training. Het doel is om het welzijn van het paard te bevorderen door het gevoel van autonomie te vergroten en stress te verminderen, wat uiteindelijk kan leiden tot een betere relatie tussen mens en paard.


Wanneer zou je keuzevrijheid kunnen toepassen in een training?
Met het oog op welzijn kan je je paard een keuze mogelijkheid bieden, terwijl hij zichzelf mag zijn bij jou in een situatie die hij niet of minder prettig vindt. In deze blog beperk ik me tot keuzevrijheid tijdens een training waarin je jouw paard een
keuze leert maken die voor jullie beide beter bevalt en dit zonder negatieve gevoelens, gedachtes en handelingen (bij beide). Gaat je paard wel eens de kant op die jij niet op wilt gaan (ontwijkt hij een hoek in de rijbaan)? Staat je paard niet stil, zonder dat je je paard vast moet houden, steeds terug moet zetten of zelfs vast moet zetten? Loopt je paard weg voor het omdoen van een deken of draait je paard met z'n billen naar je toe? Gaat je paard van de hoefslag af tijdens een training? Loopt je paard het liefst naar je instructrice of naar de uitgang van de rijbaan? Wat zou het fijn zijn om deze oneffenheden eruit te krijgen door te ontdekken wat er (werkelijk) speelt én zonder te hoeven begrenzen/ controleren, trekken en duwen, toch? Als voorbeeld heb ik een video (op mijn Social Media accounts geplaatst) van mijzelf met Stormy - een jonge IJslander ruin, die van de hoefslag afloopt.


Voorwerk
Hoe is jullie afstemming; hoe laat je zien dat je betrouwbaar bent én dat je iets meent, welke afspraken maak je met je paard, begrijpt je paard wat je van hem vraagt, hoeveel tijd neem je voor een handeling of een vraag in beslag en weet je of je paard een prettige associatie heeft met hetgeen wat je van hem verwacht? Wanneer we in het voorbeeld van Stormy, die van de hoefslag afloopt, zouden corrigeren of begrenzen, doen we dit met onze buitenteugel, binnen teugel en binnenbeen. Misschien gebruik je ook nog een zweep? Echter is corrigeren of begrenzen niet aantrekkelijk voor je paard en hiermee kan je de gevoelens van je paard onderdrukken waardoor (later) problemen kunnen ontstaan.


Om de 'connectie' en het ‘volgen’ te vergroten werk je aan afspraken zoals: 'stappen', ‘stoppen’, achterwaarts', ‘stelling en/ of buiging’, het onafhankelijk en tezamen kunnen aanspreken van de ‘voorhand’ en de ‘achterhand’. Gebruik hierbij je lichaamstaal en energie waarbij de basiselementen groeien: respect voor elkaars persoonlijke ruimte, veiligheid bieden door middel van rust, ontspanning, vertrouwen en focus waarbij er aandacht is voor jullie en het proces. Bij elke eerste reactie ben je positief om het paard te motiveren om zichzelf te kunnen zijn. Doet een paard iets wat je niet/ minder prettig vindt, reageer dan niet negatief. De reactie van je paard mag er zijn en komt ergens vandaan, bijvoorbeeld uit: verwarring, angst, pijn of omdat je paard het moeilijk vindt... ga een stapje terug naar wat wel goed gaat of reageer op een klein positief signaal, zodat je je paard kan blijven motiveren.


Bij de oefening gebaseerd op 'volgen' geef je je paard een keuze om te kiezen tussen ‘volgen wanneer jij start met lopen’ of wanneer je paard stil blijft staan 'een lichte druk op de leadrope (eventueel opgevolgd met meer energie)'. Bij de oefening gebaseerd op 'stelling en/ of buiging' geef je je paard een keuze om te kiezen voor het 'ingaan op de uitnodigende hand' of het 'stijf blijven in de hals/ lichaam'. Elk paard kiest liever voor het meelopen zonder druk en de uitnodigende hand voor ontspanning. Dit is pas de basis ofwel de fundering die je legt. Breid het uit naar longeren waarbij je het paard wegstuurt, wat een onnatuurlijke oefening is na de oefening gebaseerd op 'volgen', maar nog véél belangrijker waarbij je je paard weer uitnodigt naar binnen toe. Telkens leert je paard zichzelf te kunnen ontspannen. En groeien de basiselementen waar je paard behoefte aan heeft. Oefen vervolgens alle signalen inclusief de rijsignalen op de grond voor het bouwen aan een sterke band. 


Toewijding

Dit is een proces dat toewijding vereist. Ga niet te snel, blijf geduldig en zorg dat de afstemming en connectie groeit. Een paard zal zich energetisch verbinden als wij ontspannen zijn en hem de basiselementen bieden. En hoe prettig is het als je je paard hebt geleerd er te mogen zijn en dat hij een keuze heeft (die niet wordt aangeboden vanuit corrigeren of begrenzen) die voor jullie beide het beste is in die specifieke situatie!

 

In mijn voorbeeld, met Stormy, wanneer mijn paard van de hoefslag af gaat, volg ik mijn paard in zijn idee door mee de volte op te gaan. Vervolgens stop ik met het meedraaien de volte op bij de hoefslag om deze weer te kunnen vervolgen. De keuze om de hoefslag te volgen is net iets aantrekkelijker en dus wordt 'mijn idee' nu 'zijn idee'. Het voorwerk is erg belangrijk om in een situatie door middel van een kleine hulp/ handeling bij te dragen aan een grote verandering. Sommige paarden hebben geen zeggenschap (gehad in het verleden), waardoor het proces (verandering in mindset) langer duurt. Mijn ervaring is dat dit de paarden zijn die gevoelens extremer uiten. Ga altijd opzoek naar aansluiting, een manier van communiceren waarbij je paard zich begrepen voelt. Het maakt dan niet uit of er moeite is bij het stilstaan, een deken omdoen, het opstappen of het trainen.


Train je paard om zich vrij te voelen en jou liefdevol te volgen. Een keuze die is gebaseerd op rust, vertrouwen, ontspanning en focus!


Wil jij ook meer tevredenheid en harmonie met je paard? Bericht me voor een les om te leren waar te beginnen of volg me op Social Media om meer hierover geïnspireerd te raken.


Share by: